“Ik ben mezelf niet en al die jaren nooit geweest,
Ik ben de gangmaker op het verkeerde feest”

Acda & de Munnik

JEZELF ZIJN,
      HOE DOE JE DAT?

Iedereen kent wel het goedbedoelde advies “Je moet gewoon jezelf zijn!” Een open deur, want dat weet je zelf ook wel. Maar wat is dat eigenlijk ‘jezelf zijn’? En hoe doe je dat?
Eigenlijk zijn we allemaaI acteurs die verschillende rollen spelen. Je bent broer of zus, kind, partner, vriend(in), collega, feestbeest maar ook de ambitieuze carrieremaker. In elke rol gedraag je je anders en dat komt omdat je geneigd bent om het gedrag te vertonen wat in een bepaalde rol van je verwacht wordt, of waar je je prettig bij voelt.

Het ontstaan van rollen

Deze verschillen in gedrag ontstaan al in je kindertijd. Je leert heel snel dat je aandacht krijgt als je hard schreeuwt of juist als je lief bent en doet wat je ouders willen. Misschien was jij de bemiddelaar bij ruzies om de harmonie thuis te bewaren of de clown van de familie die overal mee wegkwam. Je vertoont dus bepaald gedrag om iets voor elkaar te krijgen, een bepaalde behoefte te vervullen. Was jouw vader vroeger behoorlijk temperamentvol en snel geirriteerd dan is er een grote kans dat jij je heel voorzichtig en pleasend gedraagt als je in zijn buurt bent. Vroeger was dit namelijk jouw manier om om te gaan met zijngedrag. Dit zit er zo ingebakken dat je dit gedrag nog steeds vertoont nu je volwassen bent, bijvoorbeeld bij je partner of je baas.

Welke rollen speel jij?

Het is interessant om eens op te schrijven in welke rol jij welk gedrag vertoont. Is er een groot verschil in je gedrag? Wat past wel bij jou en wat niet meer? Misschien voel je je als oudste van het gezin nog steeds verantwoordelijk voor alles en trek je veel te veel taken naar je toe op je werk. Of streef je naar perfectie omdat je dat waardering oplevert. Of vermijd je confrontatie uit angst dat de ander je niet meer leuk of lief vindt.

Wanneer ben je jezelf?

Eigenlijk kun je zeggen dat je als mens pas echt helemaal jezelf bent als het gedrag dat je vertoont in alle rollen gelijk is. Dan pas je je niet aan om iets voor elkaar te krijgen. Dan ben je gewoon wie je bent. Maar om dit te bereiken is het belangrijk dat je eerst inzicht krijgt in de rollen die je speelt en de soms disfunctionele gedragspatronen die daarbij horen. Die rollen speel je namelijk al zo lang dat je vaak niet eens ziet dat je ander gedrag vertoont. Het kan ook spannend zijn om je echte zelf laat zien, hierbij speelt vooral de angst voor afwijzing. Ben ik wel leuk genoeg of goed genoeg zoals ik ben? Als je die vraag volmondig met Ja! kan beantwoorden ben jij er klaar voor om je maskers af te zetten en vol vertrouwen in jezelf jezelf te zijn